Secrete pentru dezvoltarea afacerii

Secrete pentru dezvoltarea afacerii

Burnout emoțional: cum să nu arzi la locul de muncă?

martie 19, 2021

10 recomandări pentru cei care nu vor să ajungă să fie prinși în cercul vicios al epuizării emoționale.

Noiembrie este momentul să stai trist la fereastră și să te gândești la efemeritatea vieții. Dar dacă tristețea și lipsa de energie devin starea ta obișnuită, dacă te forțezi permanent să-ți îndeplinești sarcinile de lucru – chiar și cele mai simple, e posibil că te confrunți cu o stare de epuizare emoțională.

Cum să nu ajungi într-o situație în care oboseala se transformă într-o stare gravă? Începe să te cruți și să te protejezi emoțional. Iată câteva sfaturi simple, care te vor ajuta să faci aceasta:

1. Separă locul de muncă și afacerile personal

Dacă lucrezi 24 de ore continuu sau în regim de „disponibilitate permanentă”, nu este de mirare că nu îți mai rămâne energie pentru nimic altceva. Iată câteva sfaturi pentru persoanele care nu vor să ardă emoțional și să-și piardă interesul pentru viață:

  • lucrează nu mai mult de 8-9 ore pe zi. Lucrând mai mult, este puțin probabil să arăți minuni de productivitate. Mai degrabă, obosești și te distragi des, deci durează de două ori mai mult să finalizezi fiecare sarcină.
  • redirecționează-ți atenția. După ce ai terminat sarcinile de lucru pentru astăzi, nu ar trebui să te gândești la ele sau să analizezi ce morman de sarcini rămân pentru mâine. Obișnuiește-te cu rezolvarea problemelor de muncă la locul de muncă și alocă timp liber chestiilor casnice, unor activități de recreere sau dezvoltării proprii.
  • încearcă să nu aduci munca acasă și separă locul de muncă de locuință. Acest lucru este valabil și pentru cei care lucrează de acasă: organizează-ți un loc de muncă și nu lucra acolo unde te odihnești.
  • planifică-ți nu numai munca, ci și timpul liber. În programul fiecărei zile, alocă timp nu numai pentru întâlniri de afaceri, ci și pentru cum îți vei petrece timpul liber.

2. Organizează-ți un timp regulat de activitate fizică

Acest lucru nu înseamnă că imediat acum trebuie să-ți îndrepți spatele amorțit de atâta lucru la un laptop și să începi o nouă viață înscriindu-te în echipa de alergare pe distanțe lungi. Însă totuși, încearcă să-ți aranjezi programul zilei astfel încât acesta să includă nu numai sarcini de lucru, ci și timp pentru sport. Alege activități care te entuziasmează: dans, înot, alergare, yoga, baschet sau tenis de masă, sau fie doar plimbări lungi.

3. Nu sacrifica din timpul de somn

Ești constant epuizat și obosit? Poate că nu dormi suficient. Poate că lucrezi continuu în baza principiul studentului „2 nopți fără somn – și sunt gata pentru examen”? Însă acum, cel mai probabil, trucul nu mai lucrează, iar noaptea nedormită nu te mai ajută să susții testul, ci rezultă într-o durere de cap și o productivitate scăzută.

Fă-ți o regulă să dormi cel puțin 7-8 ore și, ai șanse bune ca astenia de toamnă să nu te afecteze.

4. „Mănâncă elefantul pe părți”

Lipsă de energie te poate scurge emoțional atunci vezi în fața ta o sarcină prea mare și cu mai multe fațete și nu știi ce parte să o abordezi.

Ce să faci în această situație? Împarte o sarcină mare în mai multe sarcini mici și fezabile, în conformitate cu principiul „mâncării unui elefant pe părți”.

Odată ce te privești la o sarcină mare ca la o serie de pași secvențiali, îți va fi mai ușor să o asumi și să o soluționezi.

5. Împarte și deleghează responsabilitățile

Acest sfat rezultă din cel anterior. Nu-ți asuma un efort excesiv, pentru a nu cădea de la epuizare la jumătatea drumului.

Dacă ești manager, deleghează responsabilități unor angajați fiabili și nu lucra după principiul „Dacă nu eu, atunci cine?” Dacă ești angajat, calculează cât timp va dura pentru a finaliza fiecare sarcină din agenda ta de lucru. A fost necesar să lucrezi non-stop ca să reușești totul? Atunci merită să discuți cu managerul tău despre volumul tău curent de muncă.

6. Recompensează-te pentru că ai reușit să faci lucrul

Ai finalizat sarcina la timp? Ești mulțumit de rezultat? Recompensează-te cu ceva plăcut. Permite-ți o scurtă plimbare și servește o ceașcă de cafea într-o cafenea plăcută. Pur și simplu laudă-te, chiar dacă alții nu au făcut-o.

7. Găsește un obiectiv motivant

Orice lucrare devine un chin dacă nu are sens. Gândește-te de ce îți îndeplinești sarcinile zilnice? Cum lucrul ce îl faci te apropie de scopul tău? Câștigi experiență care îți va fi utilă în continuare? Ajuți oamenii și asta înseamnă foarte mult pentru tine? Care este misiunea muncii tale?

Ia în considerare legătura dintre obiectivul tău mare și responsabilitățile tale zilnice. Sensul găsit te va ajuta să îți placă chiar și munca de rutină.

8. Recunoaște-ți dreptul de a greși

Uneori, burnout-ul emoțional este o consecință a perfecționismului dezvoltat. Te străduiești atât de mult să faci lucrurile ideal încât te bagi într-un colț, te suprasoliciți și nu te ierți pentru greșelile ce se întâmplă să le faci. Toată această strategie poate duce la epuizare și la o senzație de lămâie stoarsă.

Renunță la competiția pentru titlul de cea mai impecabilă persoană din lume, iar viața va radia cu culori noi.

9. Angajează-te în dezvoltarea propriei personalități

Studiază în mod regulat. Îmbunățește-ți calificările în profesia ta de bază, fii interesat de subiecte conexe care sunt departe de domeniul tău. Pentru a evita plictiseala, încarcă-ți creierul. Învăța o limbă străină sau urmează cursuri online pentru a obține o nouă specialitate. Datorită învățării online, noi cunoștințe au devenit disponibile pentru toată lumea. Nu neglija oportunitățile de a te dezvolta.

10. Asumă-ți responsabilitate

Sentimentul dezamăgirii poate apărea și atunci când ți se pare că nimic nu depinde de deciziile tale. Dar poate că acest lucru este departe de a fi cazul. Este rar ca liderii de proiecte educaționale să împiedice angajații să fie creativi și să ofere soluții interesante.

Privește mai atent, poate că finalizarea de rutină a sarcinilor nu este singura oportunitate pe care o ai.

Sper că sfaturile noastre te vor ajuta să-ți restabilești echilibrul energetic și să te bucuri de munca ta, indiferent de vremea de afară.

Cele mai recente noutăți