Business

Business

Ce faci când ești conducător, dar nu poți conduce?

octombrie 1, 2020

Întorci volanul, dar mașina nu cotește. Claxonezi, dar puțini te bagă în seamă.
Diagnoza, în astfel de cazuri, este deseori una și aceeași: lipsa de autoritate = puterea personală a conducătorului = capacitatea de a influența fără a aplica drepturile formale.
 
De ce conducătorii nu își folosesc acea putere?
Puterea nu se transmite, ci se obține. Să fii influent înseamnă să folosești capacitatea de a influența și doar atunci aceasta va crește. Dacă nu antrenezi acest mușchi – va degrada.
La fel cu împuternicirile. Dacă nu ”profiți” de împuternicirile oferite, altcineva le va folosi și vei rămâne fără ele.
E la fel ca și neuronii care mor, cînd nu se folosesc pentru ceva.
Deseori conducătorii începători se ciocnesc de situația în care sunt legali, dar nu legitimi. În timp ce legalitatea se poate transfera, legitimitatea se dobândește. Doar așa.
Nu există formulă exactă cum să-ți sporești legitimitatea, dar sunt unele elemente de care trebuie să ții cont, asta dacă vrei să-ți construiești o carieră de manager profesionist, clar lucru. Și toate aceste elemente sunt în mare parte legate de relațiile cu oamenii care fac parte din același colectiv.
Leadershipul și Autoritatea (părți componente ale legitimității) se calculează pe măsura încrederii și respectului echipei tale, dar care se dobândesc doar prin acțiuni.
Care sunt acțiunile necesare?
Depinde de situație, dar trebuie să știi principiile și atunci poți genera acțiuni proprii de sine stătător în funcție de fiecare caz în parte. Când știi principiile, singur îți creezi Rețetele.
Azi începe cursul meu intensiv de pregătire a conducătorilor profesioniști, pe baza experienței mele de peste 12 ani în management.
2 luni de teorie și practică, în urma cărora îți vei transforma radical abordarea în management.
Cele mai recente noutăți