Seminare video pentru dezvoltarea afacerii

Seminare video pentru dezvoltarea afacerii

Cum să conduci un webinar?

martie 8, 2021

Un plan pas cu pas pentru pregătirea și desfășurarea unui webinar de succes.

Cum să-ți stăpânești emoțiile și să-ți păstrezi calmul atunci când conduci un webinar? Cum să pregătești și să conduci un webinar la un nivel înalt? Cum să faci ca publicul să fie activ și să răspunzi la întrebări? Vom încerca să găsim un răspuns la aceste întrebări.

Instruire

  • studiază instrumentele tale tehnice (accesează platforma pe care vei desfășura webinarul de 2-3 ori, studiază funcționalitatea acesteia, practică utilizarea ei). Verifică sunetul, dacă se face înregistrează. Este bine să faci rost în prealabil de o garnitură cu căști și microfon de înaltă calitate, astfel încât să poți fi auzit bine.
  • pregătește spațiul pentru eveniment. Pregătește un scaun / masă confortabilă / iluminare bună. Cel mai bine este dacă vei vorbi pe un fundal deschis, monocromatic. Asigură-te că ai la îndemână un încărcător pentru laptop și un pahar cu apă în timpul prezentării.
  • schițează un plan al discursului. Poți să o faci în format electronic în Mind map sau să o schițezi manual (aceasta te va ajuta să vizualizezi și să chibzuiești bine structura prezentării).
  • repetă discursul / prezentarea. Cel mai bine este să te înregistrezi într-o sală pentru webinare goală sau pe un recorder ca să o privești mai târziu și să vezi ce trebuie ajustat și îmbunătățit.
  • memorizează structura prezentării tale. Trebuie să știi clar din ce elemente constă discursul tău, astfel încât, dacă este necesar, să poți sări / scurta / schimba secțiunile.
  • dacă te emoționezi, memorează primele propoziții ale prezentării tale. Sau începe să vorbești cu voce tare cu 5 minute înainte de începerea webinarului, ca și cum ai fi vorbit deja primele cele mai emoționante momente.
  • stabilește un obiectiv major ce depășește limitele webinarului dat. De exemplu, ia decizia că este important pentru tine să aduci oamenilor beneficiile și lumina cunoștințelor. Concentrează-te pe obiectiv, atunci te vei emoționa mai puțin.
  • înainte de a începe seminarul web, efectuează câteva exerciții de respirație viguroase pentru a te relaxa și a scădea tensiunea.

Cum să lucrezi cu publicul în timpul webinarului?

Ce să faci în cadrul unui webinar sau a unei prezentări online pentru o implicare activă a participanților:

  • începe simplu. La începutul discuției, roagă ca participanții să trimită un emoticon în chat care reflectă dispoziția ascultătorului. De multe ori, eu rog participanții să pună o notă de la 1 la 10, spre exemplu cum apreciază ei calitatea sunetului – cât de bine mă aud în căști.
  • desfășoară un sondaj (prin chat sau chestionar). Poți cere participanților să se prezinte și să spună pe scurt de ce au ales acest webinar. Sau poți propune să rezolve o problemă, să răspundă la o întrebare sau să-și exprime o opinie cu privire la un subiect.
  • dacă deschizi o discuție în chat, fii gata să moderezi procesul de discuție. Comunică în prealabil regulile discuției și cine o va rezuma și cum.
  • propune participanților un caz de studiu și cere-le să găsească o soluție: oferă o situație și soluțiile posibile pentru ca participanții să aleagă sau să genereze o soluție proprie.
  • oferă o sarcină practică (individuală sau practică în echipe)
  • propune să scrie un rezumat, individual sau de grup.
  • inventează hashtag-uri non-standard: #disparutinsine, # încăînviață, #speakerultaredetot și roagă participanții să ofere feedback cu privire la rezultatele unui fragment al lecției folosind hashtag-uri (etichete
  • invită participanții să lucreze la același document, de exemplu, documentați rezultatele unei sesiuni de brainstorming. Aplicațiile precum Miro sunt grozave aici.
  • introduce o imagine arbitrară în prezentare și întreabă publicul: „Cum se leagă acest lucru de tema noastră?”
  • votați sau faceți un crush-test al unei idei
  • efectuați careva exerciții de relaxare a ochilor de tip „găsește 10 diferențe” (exercițiul poate fi sugerat atunci când publicul este obosit și trebuie să-și schimbe atenția)
  • faceți o scurtă încălzire fizică pe o muzică dinamică
  • folosește instrumente externe precum kahoot pentru a face un test rapid sau o victorină.
  • ia o pauză de cafea și ia o pauză timp de 10 minute.

Ține minte, fiecare slide și fiecare activitate ar trebui să aibă un scop. Toate obiectivele ar trebui să conducă la rezultatul final al studiului. Sau să fie folosit în mod deliberat de către speaker pentru a relaxa participanții sau pentru a le capta atenția.

Cum să răspunzi la întrebările ascultătorilor online în regim live?

Cu cât îți cunoști mai bine publicul, cu atât îți este mai ușor să comunici cu acesta. Prin urmare, testează-ți cunoștințele în temă înainte de sesiunea live. Poți întreba ce întrebări ridică ea în chat-urile de pe rețelele de socializare, într-un grup pilot de participanți la webinar. Acest lucru te va ajuta să înțelegi la ce întrebări să te aștepți.

Ce se întâmplă dacă îți este teamă că nu vei putea răspunde la întrebări neașteptate live?

Factorul decisiv care asigură secretul încrederii unui vorbitor este în pregătirea de înaltă calitate. Dacă ești versat în subiectul discursului tău, ești bine pregătit, cunoști toți termenii și sursele din raportul tău, poți da exemple de idei cheie, atunci nu ai de ce să te temi.

În plus, poți utiliza următoarele reguli:

1) Ai tot dreptul să nu răspunzi la o întrebare dacă:

– nu e pe tema discursului

– necesită explicații îndelungate și nu se încadrează în orar

– e provocatoare sau retorică

– e prea personalizată (toți ceilalți nu vor fi interesați să asculte răspunsul la ea)

2) Ai dreptul să nu știi ceva. Asta este normal. Poți spune că vei clarifica răspunsul după webinar și vei răspunde prin e-mail / în messenger. Dacă această întrebare nu se află în zona ta de expertiză, comunică acest lucru.

Fii pregătit pentru feedback diferit. Uneori este pozitiv, alteori este negativ. Nu poți întotdeauna să faci pe plac tuturor. Încearcă să ia sugestii constructive din orice feedback. Acesta este punctul tău de creștere.

Și ține minte că fiecare webinar nou va reduce gradul de anxietate. Practica regulată bate anxietatea. Așadar, exersează cât mai mult posibil și, în curând, webinariile vor deveni cu siguranță formatul tău preferat.

Cele mai recente noutăți