Business

Business

Primul pas – cum să faci bani, atunci când unica ta valoare este expertiza într-o nișă concretă?

mai 23, 2020

La acel moment, eram până la gât în credite, fără niciun capital de start. În schimb, deja aveam o reputație și oleacă de personal Brand 🙂

Încă pe vremea când eram angajat, ajutam (în format de hobby) cunoscuții mei din alte afaceri la capitolul marketing, vânzări și management regulat (sistematizarea afacerii).

Eram cumva pregătit moral că va apărea ziua în care dispare garanția în ceea ce privește venitul (aka salariul), dar totuși ziua aceea a apărut pe neașteptate.

Mă trezeam dimineața cu pielea de găină. În fiecare dimineață mi se părea că sunt nevoit să plec înapoi să mă angajez undeva și în fiecare seară adormeam cu senzația că totul va fi bine.

Atunci am început sa studiez puțin cum funcționează creierul nostru și am descoperit că, deseori, starea noastră este dictată mai mult de ciclul hormonal decât de situații reale. Dimineața, în organism, se elimină cortizolul (hormonul stresului), care are funcția de a ne trezi, dar paralel are și funcția de a influența senzația noastră de incertitudine, mai ales dacă ai și factorii ”de ce apare acest sentiment”. Seara, în schimb, se elimină serotonina care are scopul să te ajute sa adormi și oferă senzația de speranța în viitor 🙂

Când conștientizezi cum funcționează organismul și creierul tău – îți vine mai ușor sa treci peste anumite momente, care aparent sunt extrem de grele, dar, de regulă, sunt doar niște jocuri pe care creierul nostru ni le proiectează.

Când am conștientizat acest fapt, am încercat sa mă detașez de la emoții și să mă concentrez pe acțiuni, pe care le cunoșteam foarte bine.

Am identificat persoanele care ar avea nevoie de asistența mea de expert în management, marketing și vânzări, apoi am început prezentările. Pâlnia de vânzări funcționează cu ce nu ți-ai dori sa te ocupi. In scurt timp deja aveam primele contracte semnate și am început sa studiez meseria de consultant în afaceri în practică.

Așa am ajuns la Darwin.

Cu ei deja colaboram de ceva timp pe atunci. Lucram săptămânal în calitate de Coach cu echipa de top manageri, îi ajutam sa structureze managementul și acțiunile într-un format sistematizat. După o sesiune regulată, într-o discuție cu unul dintre fondatori, mi-a propus funcția de director executiv, pentru e intensifica procesele de sistematizare cu care colaboram până atunci.

După o scurtă negociere, am bătut palma și am încheiat un contract pe 6 luni. La acel moment, aceasta a fost pentru mine o soluție destul de grozavă din motiv că proiectul mi se părea extrem de interesant, echipa deja îmi era cunoscută și a apărut o stabilitate, dar, în același timp, a fost de facto și o capcană psihologică pe care mi-am pus-o cu mâinile proprii și cu care ulterior am fost nevoit sa lucrez.
De fapt a fost prima lecție de antreprenoriat:-) Dar despre asta voi vorbi în postarea următoare.

Al doilea proiect, Fitness Mama, era la acel moment un punct la răsărit. Găsisem un sponsor cu care să încep crearea comunității de mămici pe Facebook, iar eroul principal Ina Kishlaru deja lucra foarte intensiv (câte 8-10 ore pe zi) ca antrenor personal, fiind în proces de aprobare în practică la toate sistemele și antrenamentele pentru femei, care stau acum la baza Fitness Mama School.

Așa era în 2018 pînă în toamnă. Toamna lucrurile s-au schimbat. To be continued…

P.S. Aceasta poza era făcută cam in perioada ceea și de fapt reprezintă foarte bine starea noastră cu regim de lucru 16/24, ceea ce continua și acum. Și aceasta este una din diferențe între stările, cind ești antreprenor și cind ești angajat. Nu mai ai “regim de lucru” pentru primii ani.

Puneți o notă de la 1 la 10 – cât de curioși sunteți să aflați istoria mai departe 🙂 Așa o sa înțeleg dacă talentul meu de scriitor nu este apreciat doar de mine:-))

Alexei Chislaru, co-fondator Masters

Cele mai recente noutăți